Dobbeltseier i NM for kor

Det var aldri noen tvil om at Kammerkoret Aurum ville delta i årets NM for kor i Trondheim. Som regjerende norgesmestre fra 2015 har vi fått oppleve så mye – vi har gitt ut CD, feiret 10-årsjubileum, deltatt i Grand Prix of Nations i Berlin, holdt en rekke konserter og mye mer. All den gleden og energien vi tok ut av mesterskapet for to år siden, den ville vi gjerne gi tilbake til kormiljøet!

Kammerkoret Aurum er ikke et kor som hviler på laurbærene. Etter et vårsemester med konkurranse i Tyskland og turné til Oslo, byttet vi ut hele repertoaret, tok inn et knippe nye medlemmer, og satte i gang med oppkjøring til NM. Repertoaret var valgt med omhu – det skulle vise fram våre styrker, samtidig som det utfordret koret til videre utvikling. Her var det øyeblikk for gåsehud, begeistring og forundring, og både snakketøyet og støttemuskulaturen skulle få kjøre seg.

Fredag 13. oktober stod vi klare til vår første opptreden i konkurransen: Sakral klasse i Vår Frue kirke. Vi åpnet med Henry Purcells “Hear My Prayer, O Lord”, et polyfont stykke fra barokken som utfordrer korets enkeltstemmer på pust, frasering og balanse. Videre sang vi det fengslende “Kom Fred”, skrevet av Uranienborg Vokalensembles Marianne Reidarsdottir Eriksen. Stykket er på mange måter like polyfont utfordrende som det forrige, bare i en moderne norsk samtidsdrakt, og har blitt en favoritt blant oss i Aurum. Til slutt fremførte vi Henrik Ødegårds “Krist stod opp av døde” med brystklang, hvesing og en rytmefølelse strippet for jevne slag.

Etter det vi opplevde som en vellykket åpning av mesterskapet for vår del, kunne vi med selvtillit og en liten dose nerver ta fatt på konkurransen andre dag. I Olavshallens Store Sal skulle vi delta i klassen Blandakor A. Francis Poulenc dissonante akkorder i “Bois Meurtri” fikk åpne vår opptreden, og selv med et par i overkant interessante klanger, kom vi oss fint gjennom repertoarets største intonasjonsøvelse. Videre fikk korets kollektive ro og pauseoverholding kjørt seg i “Tyst er det rum” av Gabrielle Gullin, et vakkert og stemningsfullt verk med flere slag pause enn toner. Vår store kjærlighet og nemesis kom i form av klassens tredje stykke, “Iuppiter” av tyske Michael Ostrzyga. Sjelden har våre sangere hatt så store problemer med å lære seg et stykke utenat, når både tekst og rytme stokkes og forvrenges i et forrykende tempo mot slutten. Men vi kom i mål, og resultatet ble en fremføring både dommere og publikum trakk fram som en stor opplevelse! Vi avsluttet klassen på sjarmøretappevis, med vår egen Eva Holm Foosnæs “Skogsfolk”, hvor vi bantes, spyttet snus på snø og slang øksa på skuldra på vei mot Grand Prix og nok en god poengsum.

For både Grand Prix og høye poengsummer ble det! Vi vant Sakral klasse med 94,54 poeng, og i Blandakor A toppet vi lista med 92,88 poeng. I Grand Prix sang vi Paul Mealors “Now Sleeps The Crimson Petal”, hvor spesielt andrebass Arne Martin kunne brumme seg inn i publikums hjerter med en klar og tydelig kontra H i avslutningsakkorden.

Vi gikk ikke til topps i finalen denne gangen – i år var det den unge vokalgruppen Neon Vokal fra Akershus som stakk av med seieren. Vi fikk dessverre aldri hørt dem i løpet av helgen, men etter dommernes vurdering og det vi har fått høre av våre venner i publikum, må det uten tvil ha vært en sangopplevelse av de sjeldne, og en verdig vinner av Norgesmesterskapet. Vi gratulerer så mye, og gleder oss til følge dem videre!

Selv om vi ikke vant Grand Prix denne gangen, er vi i Kammerkoret Aurum både fornøyd og stolt av hva vi oppnådde under NM i år. Ikke bare vant vi begge klassene våre og fikk konkurransens høyeste poengsum – vi mestret også noen musikalske oppgaver og utfordringer vi sjelden har sett maken til. Aldri har vi sunget så vanskelig repertoar, og til slutt fått så mye igjen for arbeidet. I tillegg ble vi under premieutdelingen hedret med Norsk Komponistforenings spesialpris for beste fremførelse av et norsk stykke. Denne fikk vi for Marianne Eriksens “Kom fred”, og vi kunne ikke vært mer fornøyd med denne utmerkelsen. Etter flere år med fremming av nyskreven norsk musikk av uetablerte komponister som vår viktigste fanesak, er det nettopp dette vi berømmes for under NM! Det er et utrolig vakkert stykke, og vi er henrykt over å kunne bidra til å gi Eriksens musikk den oppmerksomheten den fortjener.

Hvor veien går videre for Kammerkoret Aurum i årene som kommer, er det ingen som vet. Men det som er sikkert, er at man kan få høre oss igjen like over nyttår. 11. februar skal vi holde konsert i Trondheim med et spennende og nytt repertoar. Vi møtes vel der?

Bilde fra Adresseavisen tatt av Sebastian S. Bjerkvik

5/6 stjerner til UR
Konsert: Enjoy the Silence